Neemt u bij u afspraak voor het maken van een uitstrijkje altijd de stickers mee die u hebt ontvangen.
Het uitstrijkje wordt vanaf 2017 eerst onderzocht op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV) en niet zoals in het bestaande bevolkingsonderzoek op afwijkende cellen. Pas als dit virus aanwezig is, wordt het uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. Als er in een uitstrijkje HPV en afwijkende cellen worden aangetroffen, krijgen vrouwen een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. Als er in het uitstrijkje wel HPV wordt gevonden maar geen afwijkende cellen, dan worden vrouwen voor de zekerheid zes maanden later weer onderzocht op afwijkende cellen. Dit kan door opnieuw een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts.
Veel vrouwen (en mannen) raken een keer in hun leven besmet met HPV. Soms ruimt het lichaam dit virus niet op. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Door in het verbeterde bevolkingsonderzoek te kijken of in het uitstrijkje HPV aanwezig is, is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. Hiermee worden jaarlijkse 75 extra vrouwen opgespoord met (een voorstadium van) baarmoederhalskanker en worden 18 extra sterfgevallen voorkomen.
Vrouwen die meedoen aan het verbeterde bevolkingsonderzoek worden vanaf 2017 nog steeds uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Zij krijgen wel een andere uitslag: er is wel of geen HPV gevonden. Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom minder vaak een uitstrijkje te laten maken.
Er is een zelf afname set ontwikkeld waarmee vrouwen thuis bij zichzelf materiaal kunnen afnemen. De zelf afname set is bedoeld voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen of doordat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Deze vrouwen kunnen vanaf 2017 een zelf afname set aanvragen als zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen. Het zelf afgenomen materiaal wordt door de vrouw opgestuurd en in een laboratorium getest op aanwezigheid van HPV. Vrouwen met HPV (ongeveer 5 van de 100 vrouwen) moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts voor de beoordeling op afwijkende cellen. Het afgenomen materiaal bevat namelijk onvoldoende cellen.
Wat is het doel van het bevolkingsonderzoek?
Het vroegtijdig opsporen en behandelen van baarmoederhalskanker en de voorstadia ervan. Bij vroege ontdekking is genezing in de meeste gevallen mogelijk. Uw deelname aan dit onderzoek is daarom van belang.
Wie maakt het uitstrijkje?
Het uitstrijkje wordt in principe gemaakt door de assistente.
Wanneer geen uitstrijkje?
Tijdens de menstruatie is het uitstrijkje minder goed te beoordelen, daarom kunt U beter wachten tot de menstruatie over is.
Tijdens de zwangerschap tot 6 weken na de bevalling wordt er geen uitstrijkje gemaakt.
Tijdens borstvoeding kan er wel een uitstrijkje gemaakt worden.
Klachten?
Het blijft belangrijk om, ook al is er pas een uitstrijkje gemaakt, attent te blijven op klachten.
Maak een afspraak bij de huisarts als u klachten heeft!
Wat kost het?
Het bevolkingsonderzoek is gratis voor alle uitgenodigde vrouwen.
Wat moet U doen, als U niet kunt of wilt deelnemen aan het bevolkingsonderzoek?
Achterop het laboratoriumformulier vindt u een afmeldformulier.
Als u niet kunt of wilt deelnemen, verzoek ik u dit afmeldformulier in te vullen en terug te sturen. Op de verklaring kunt u aangeven waarom u niet kunt of wilt deelnemen.
Deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is vrijwillig.
Indien u niet meedoet, kan het zijn dat u wordt benaderd om deel te nemen aan een studie naar niet-deelname.
Als u voor deze studie niet wilt worden benaderd, dan kunt u dat schriftelijk aan de huisarts kenbaar maken.
Wat gebeurt er met uw gegevens?
De gegevens uit het bevolkingsonderzoek worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek.
Hiermee kan de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek worden bewaakt.
Met uw gegevens wordt uiterst zorgvuldig omgegaan en uw privacy wordt volledig gewaarborgd.
Hebt U bezwaar tegen registratie van uw gegevens, of wilt U inzage in het privacyreglement, dan kunt U dit schriftelijk kenbaar maken.